Verwijderen van tandplak en tandsteen
Bij Iedereen vormt er zich tandplaque in de mond, dit hecht zich vast aan de tanden en kiezen. Tandplaque is een zacht, kleverig en nauwelijks zichtbare laag op je tanden en kiezen dat wordt veroorzaakt door etensresten die achterblijven in de mond. Het verwijderen van tandplaque is ontzettend belangrijk om mondproblemen te voorkomen.

Tandplaque bestaat voornamelijk uit etensresten, speeksel en bacteriën die in de mond leven. De bacteriën in tandplaque zetten suikers uit het eten en drinken om in zuren die je tandglazuur aantasten en zo gaatjes en tanderosie kunnen veroorzaken. Tandplaque bevindt zich in heel je gebit, zowel aan de voor- en achterkant van je tanden en kiezen als ertussen. Omdat tandplaque dezelfde kleur heeft als je tanden is het met het blote oog nauwelijks zichtbaar en kan het lastig zijn om alles te verwijderen.


Tandplaque is de veroorzaker van de meeste mondproblemen
Tandplaque is de veroorzaker van de meeste mondproblemen. Denk aan gaatjes (cariës), ontstoken tandvlees en parodontitis, tanderosie en een slechte adem. Tandplaque dagelijks verwijderen is belangrijk voor een goede mondgezondheid. Wanneer tandplaque te lang in de mond achter blijft verkalkt het in tandsteen. Dit gebeurt het meest tussen de tanden en kiezen en op andere moeilijk bereikbare plekken. Ook de hoeveelheid speeksel en de samenstelling van de bacterieflora in de mond spelen een belangrijke rol in de vorming van tandplaque en tandsteen.


Het verwijderen van tandplaque
Het voorkomen van tandplaque is niet mogelijk, iedereen die eet en drinkt krijgt tandplaque. Om mondproblemen door tandplaque te voorkomen is het belangrijk om twee keer per dag te poetsen. Door te poetsen met een fluoridehoudende tandpasta en een goede tandenborstel, het liefst elektrisch, verwijder je een groot deel van de tandplaque. Het vervelende van tandplaque is echter dat het zich juist ophoopt op plekken waar je met de tandenborstel maar moeilijk bij komt.

Om de ruimtes tussen de tanden schoon te maken is het belangrijk om één keer per dag de mond  te reinigen met een flossdraad, tandenstoker of een rager. Als aanvulling kun je spoelen met een (alcoholvrije!) mondwater en de bacteriën op je tong verwijderen met een tongschraper. Om inzichtelijk te krijgen hoeveel tandplaque er achterblijft in je mond zijn er zogeheten tandplakverklikkers verkrijgbaar. Dit is een kleurstoftablet waarmee tandplaque  zichtbaar wordt gemaakt. Door regelmatig het gebit op professionele wijze te laten reinigen, zorg je ervoor dat tandplaque verwijdert kan worden voordat er tandsteen en andere gebitsproblemen kunnen ontstaan.


Wilt u een afspraak maken of heeft u een vraag?

Wanneer u een afspraak wilt maken of een vraag heeft dan kunt u het contactformulier op deze pagina invullen. Na ontvangst van uw bericht neem ik telefonisch of via e-mail contact met u op voor het inplannen van een afspraak of om uw vraag te beantwoorden.


Contactformulier

Velden met een * zijn verplicht.


  Dhr.Mevr.

  Voor- en achternaam*

  Telefoonnummer

  Email*

  Onderwerp

  Uw bericht*

  Voorkeursdag

  Voorkeurstijdstip

     Openingstijden


  Dinsdag
  08:00 – 12:00
  Woensdag
  08:00 – 17:00
  Donderdag
  18:30 – 21:00
  Zaterdag
  08:00 – 15:00

  Contactgegevens


  06- 40 54 28 17

  info@mondzorgmensink.nl

  Copyright by Mondzorg Mensink 2021. All rights reserved.

  Privacy en cookies

  De website van Mondzorg Mensink maakt gebruik van cookies voor analyse en advertenties. Door verder te gaan op deze website gaat u akkoord met het gebruik hiervan.