Ontstoken tandvlees
Gezond tandvlees is roze van kleur en ligt strak om je tanden en kiezen. Nog belangrijker: gezond tandvlees bloedt niet. Wanneer dit wel het geval is en je tandvlees er ook nog gezwollen en rood uitziet, heb je ontstoken tandvlees. Een goede mondhygiëne is belangrijk om problemen in de mond te voorkomen.

De gezondheid van je tandvlees is ontzettend belangrijk. Je tandvlees vormt namelijk samen met het kaakbot het fundament van je tanden en kiezen. Voor een levenslang behoud van je eigen tanden is dus ook de verzorging van je tandvlees van groot belang.


Herkennen van ontstoken tandvlees
Wanneer je tandvlees bloedt bij aanraking, zoals poetsen, of wanneer dit na het reinigen tussen de tanden er gezwollen en rood uitziet, is het hoogstwaarschijnlijk ontstoken. Dit hoeft niet per se het hele gebit te betreffen. Ontstoken tandvlees kan ook tussen twee tanden of kiezen zitten. Soms gaat het gepaard met een slechte adem of een metalige smaak in de mond.

Niet bij iedereen is ontstoken tandvlees goed zichtbaar. Ontstoken tandvlees kan lang onopgemerkt blijven. Het gevaar daarvan is dat de ontsteking pas in een laat stadium ontdekt wordt. Door regelmatig het gebit op professionele manier te laten reinigen en de conditie van het tandvlees te laten controleren en beoordelen kunnen mondproblemen tijdig worden gesignaleerd en behandeld.


Oorzaak van onstoken tandvlees
In ons eten en drinken zitten suikers, die samen met bacteriën en speekselbestandsdelen tandplaque vormen. De bacteriën in tandplaque produceren allerlei (gif)stoffen die het tandvlees kunnen ontsteken. Wanneer tandplaque niet dagelijks verwijderd wordt, wordt het hard en verandert het in tandsteen.

Op tandsteen ontstaat gemakkelijk weer een nieuwe laag tandplaque waardoor het laagje tandsteen zich steeds verder kan uitbreiden. Tandsteen kun je zelf niet verwijderen maar moet op professionele manier worden weggehaald door een mondhygiënist. Laat je tandplaque zitten en wordt tandsteen niet op tijd verwijderd, dan wordt de ontsteking erger.


Voorkomen van ontstoken tandvlees
Het voorkomen van ontstoken tandvlees begint bij een goede mondhygiëne. Poets twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta en een tandenborstel welke het beste bij jouw gebit past. Een belangrijke aanvulling op dit ritueel is het reinigen tussen je tanden en kiezen (stokeren, rageren of flossen), soms aangevuld met een mondspoelmiddel of tongschraper. Al deze mondverzorgingsmethoden zijn bedoeld om schadelijke bacteriën in de tandplaque te verwijderen.

Veel mensen zijn geneigd om tijdelijk te stoppen met poetsen wanneer ze ontstoken tandvlees hebben. Om tandplaque te verwijderen en dus verdere uitbreiding van de ontsteking te voorkomen, is het echter van groot belang om ook dan – voorzichtig – je tandvleesrand te blijven poetsen en tussen de tanden en kiezen te blijven reinigen. Ik help u graag  op weg naar een gezonde mond. Met concrete tips en poetsinstructies en door je gebit periodiek grondig te reinigen en controleren.


Behandelen van ontstoken tandvlees
Het is erg belangrijk om niet met ontstoken tandvlees rond te blijven lopen. Tandvleesontsteking kan, wanneer het niet op tijd wordt behandeld, leiden tot een ernstige vorm van tandvleesontsteking: parodontitis. Bij parodontitis laat het tandvlees los van de tanden en kiezen. In de ruimtes die ontstaan (pockets) hoopt zich weer extra tandplaque op en wordt zo het onderliggende kaakbot aangetastDoordat het bot verdwijnt als gevolg van de ontsteking kunnen je tanden en kiezen bovendien los komen te zitten en uiteindelijk uitvallen.

Parodontitis blijft vaak lang onopgemerkt en kan zeker in het beginstadium alleen ontdekt worden door een professioneel oog. Ga daarom regelmatig voor een controle langs de mondhygiënist. Om te kunnen achterhalen hoe ernstig een tandvleesontsteking is, meet de mondhygiënist de diepte van de pockets (de ruimte tussen je tand en het tandvlees). Bij gezond tandvlees is die ruimte 1 tot 3 mm diep en bloedt het tandvlees niet. Bij ontstoken tandvlees tot 5 mm diep en parodontitis zorgt voor nóg diepere pockets van 6 mm of meer.

Wilt u een afspraak maken of heeft u een vraag?

Wanneer u een afspraak wilt maken of een vraag heeft dan kunt u het contactformulier op deze pagina invullen. Na ontvangst van uw bericht neem ik telefonisch of via e-mail contact met u op voor het inplannen van een afspraak of om uw vraag te beantwoorden.


Contactformulier

Velden met een * zijn verplicht.


  Dhr.Mevr.

  Voor- en achternaam*

  Telefoonnummer

  Email*

  Onderwerp

  Uw bericht*

  Voorkeursdag

  Voorkeurstijdstip

     Openingstijden


  Dinsdag
  08:00 – 12:00
  Woensdag
  08:00 – 17:00
  Donderdag
  18:30 – 21:00
  Zaterdag
  08:00 – 15:00

  Contactgegevens


  06- 40 54 28 17

  info@mondzorgmensink.nl

  Copyright by Mondzorg Mensink 2021. All rights reserved.

  Privacy en cookies

  De website van Mondzorg Mensink maakt gebruik van cookies voor analyse en advertenties. Door verder te gaan op deze website gaat u akkoord met het gebruik hiervan.