Tandvleesproblemen
Gezond tandvlees is de basis van een gezonde mond! De kleur van gezond tandvlees is roze, ligt strak om de tanden en/of kiezen en bloedt niet bij het poetsen of bij het gebruik van interdentale hulpmiddelen. Wanneer het  tandvlees er gezwollen en rood uit ziet, heb je ontstoken tandvlees. In veel gevallen verloopt een ontsteking aan het tandvlees onopgemerkt. Dit kan er voor zorgen dat de ontsteking rondom het weefsel van uw tanden steeds verder kan uitbreiden.
Een goede mondhygiëne en een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist zijn belangrijk om te voorkomen dat het probleem steeds erger worden..

Oorzaken van tandvleesproblemen
Tandplaque is de belangrijkste factor in het ontstaan van tandvleesproblemen. Tandplaque is een zacht, kleverig laagje en is nauwelijks zichtbaar op de tanden en kiezen. In ons eten en drinken zitten suikers en andere koolhydraten, die samen met bacteriën en speekselbestandsdelen tandplaque vormen.

De bacteriën in tandplaque vormen allerlei (gif)stoffen die ervoor zorgen dat het tandvlees gaat ontsteken. Het gaat bijvoorbeeld bloeden bij aanraken of tijdens het poetsen en/of gebruik van interdentale hulpmiddelen (zoals: flossdraad, tandenstokers en ragers). Het optimaal verwijderen van tandplaque is erg lastig, wanneer de tandplak te lang op tanden en kiezen achter blijft, kan het tandvlees ontstoken raken. Als gevolg van de ontsteking ontstaat er een ruimte tussen tand en tandvlees in (dit noem je een pocket), die zich opvult met tandplaque en tandsteen (hardgeworden tandplaque).

In een gezonde mond zijn de pockets 1-3 mm. Wanneer ook het onderliggende kaakbot wordt aangetast door de ontsteking, kunnen tanden en kiezen los gaan staan. De pocketdiepte is dan 4-12 mm. Door de ontsteking kan het zijn dat het tandvlees zich terugtrekt, waardoor de wortels van de tanden en kiezen bloot komen te liggen en gevoelig kunnen worden voor koud en warm eten en drinken.

Wil je meer informatie en advies wat past bij jouw gebit, maak dan een afspraak.


Gingivitis en parodontitis
Globaal is een tandvleesontsteking onder te verdelen in twee soorten: gingivitis (ontstoken tandvlees) en parodontitis (ernstig ontstoken tandvlees waarbij het kaakbot betrokken is). Bij parodontitis gaat de ontsteking zo ver dat als gevolg van het ontstekingsproces het kaakbot kan afbreken. Door deze aandoening wordt het tandvlees slapper, gaan tanden en kiezen los staan en kunnen deze uiteindelijk zelfs uitvallen.

Door een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist kunnen tandvleesproblemen op tijd worden vastgesteld en behandeld. Zijn er recent röntgenfoto’s genomen bij uw tandarts? Dan ontvang ik deze graag om het kaakbot te kunnen beoordelen voor de juiste diagnose..


Instructies voor behoud van een goede mondhygiëne
Door het gebit goed schoon te houden, voorkomen we dat tandplaque verkalkt tot tandsteen. Tandplaque en tandsteen dat tussen de tand en het tandvlees achterblijft zorgt ervoor dat het tandvlees ontstoken raakt. Met de juiste tips en adviezen kunnen we er samen voor zorgen dat uw mondgezondheid verbeterd en u langer kunt genieten van een schone en frisse mond.


Tandenpoetsen op de juiste manier
Twee keer per dag tandenpoetsen is een goede manier om je mond gezond te houden, maar in veel gevallen onvoldoende. Dat komt omdat de tandenborstel, (zowel elektrisch- als de handmatige borstel) niet het tussen de tanden aanwezige tandplaque verwijderd. Hierdoor blijven bacteriën achter tussen de tanden,  wat ervoor kan zorgen dat het tandvlees ontstoken raakt.
De belangrijkste functie van tandenpoetsen is het verwijderen van tandplaque. Door tandplaque consequent en op de juiste manier weg te poetsen, voorkom je gaatjes, ontstoken tandvlees en een slechte adem. Ook de keuze tussen een hand- of elektrische tandenborstel is van belang voor de gezondheid van jouw mond.
Bent u benieuwd welke tandenborstel het beste bij uw gebit past? Ik geef u hier graag tips en adviezen over. Zodat u uw mond schoon en fris kunt houden.
Wilt u een afspraak maken of heeft u een vraag?

Wanneer u een afspraak wilt maken of een vraag heeft dan kunt u het contactformulier op deze pagina invullen. Na ontvangst van uw bericht neem ik telefonisch of via e-mail contact met u op voor het inplannen van een afspraak of om uw vraag te beantwoorden.


Contactformulier

Velden met een * zijn verplicht.


  Dhr.Mevr.

  Voor- en achternaam*

  Telefoonnummer

  Email*

  Onderwerp

  Uw bericht*

  Voorkeursdag

  Voorkeurstijdstip

     Openingstijden


  Dinsdag
  08:00 – 12:00
  Woensdag
  08:00 – 17:00
  Donderdag
  18:30 – 21:00
  Zaterdag
  08:00 – 15:00

  Contactgegevens


  06- 40 54 28 17

  info@mondzorgmensink.nl

  Copyright by Mondzorg Mensink 2021. All rights reserved.

  Privacy en cookies

  De website van Mondzorg Mensink maakt gebruik van cookies voor analyse en advertenties. Door verder te gaan op deze website gaat u akkoord met het gebruik hiervan.