Oorzaken van tandvleesproblemen
Tandplaque is de belangrijkste factor in het ontstaan van tandvleesproblemen. Tandplaque is een zacht, kleverig laagje en is nauwelijks zichtbaar op de tanden en kiezen. In ons eten en drinken zitten suikers en andere koolhydraten, die samen met bacteriën en speekselbestandsdelen tandplaque vormen.
De bacteriën in tandplaque vormen allerlei (gif)stoffen die ervoor zorgen dat het tandvlees gaat ontsteken. Het gaat bijvoorbeeld bloeden bij aanraken of tijdens het poetsen en/of gebruik van interdentale hulpmiddelen (zoals: flossdraad, tandenstokers en ragers). Het optimaal verwijderen van tandplaque is erg lastig, wanneer de tandplak te lang op tanden en kiezen achter blijft, kan het tandvlees ontstoken raken. Als gevolg van de ontsteking ontstaat er een ruimte tussen tand en tandvlees in (dit noem je een pocket), die zich opvult met tandplaque en tandsteen (hardgeworden tandplaque).
In een gezonde mond zijn de pockets 1-3 mm. Wanneer ook het onderliggende kaakbot wordt aangetast door de ontsteking, kunnen tanden en kiezen los gaan staan. De pocketdiepte is dan 4-12 mm. Door de ontsteking kan het zijn dat het tandvlees zich terugtrekt, waardoor de wortels van de tanden en kiezen bloot komen te liggen en gevoelig kunnen worden voor koud en warm eten en drinken.
Wil je meer informatie en advies wat past bij jouw gebit, maak dan een afspraak.
Gingivitis en parodontitis
Globaal is een tandvleesontsteking onder te verdelen in twee soorten: gingivitis (ontstoken tandvlees) en parodontitis (ernstig ontstoken tandvlees waarbij het kaakbot betrokken is). Bij parodontitis gaat de ontsteking zo ver dat als gevolg van het ontstekingsproces het kaakbot kan afbreken. Door deze aandoening wordt het tandvlees slapper, gaan tanden en kiezen los staan en kunnen deze uiteindelijk zelfs uitvallen.
Door een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist kunnen tandvleesproblemen op tijd worden vastgesteld en behandeld. Zijn er recent röntgenfoto’s genomen bij uw tandarts? Dan ontvang ik deze graag om het kaakbot te kunnen beoordelen voor de juiste diagnose..
Instructies voor behoud van een goede mondhygiëne
Door het gebit goed schoon te houden, voorkomen we dat tandplaque verkalkt tot tandsteen. Tandplaque en tandsteen dat tussen de tand en het tandvlees achterblijft zorgt ervoor dat het tandvlees ontstoken raakt. Met de juiste tips en adviezen kunnen we er samen voor zorgen dat uw mondgezondheid verbeterd en u langer kunt genieten van een schone en frisse mond.
Wanneer u een afspraak wilt maken of een vraag heeft dan kunt u het contactformulier op deze pagina invullen. Na ontvangst van uw bericht neem ik telefonisch of via e-mail contact met u op voor het inplannen van een afspraak of om uw vraag te beantwoorden.
Velden met een * zijn verplicht.
Privacy en cookies
De website van Mondzorg Mensink maakt gebruik van cookies voor analyse en advertenties. Door verder te gaan op deze website gaat u akkoord met het gebruik hiervan.